Duurzame en milieuvriendelijke energie!

Het voordeel van zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn gebouwd uit zonnecellen die het zonlicht opvangen en de omvormer zal nadien zorgen voor bruikbare elektriciteit. Als de zonnepanelen meer stroom produceren dan wat er nodig is, dan gaat dit teveel naar het elektriciteitsnet, tenzij u gebruik maakt van een thuisbatterij. Zijn er momenten dat er meer elektriciteit nodig is dan uw eigen productie (van de zonnepanelen), dan schakelt het systeem over en haalt u gewoon stroom van het elektriciteitsnet.

Investeren in zonnepanelen is en blijft een duurzame investering. Zodra u investeert in zonnepanelen, bespaart u op uw maandelijkse kosten. Zolang de energieprijzen blijven stijgen, bent u minder afhankelijk en betaald u niets voor deze stroom. U draagt tevens ook uw steentje bij aan het milieu met deze 100% groene stroomvoorziening. En het is een investering die zich (met of zonder digitale teller) snel zal terug betalen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

In de meeste gevallen is het bijna altijd zo goed als mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het aantal panelen dat er geplaatst kunnen worden is afhankelijk van de beschikbare oppervlakte. Hierbij moeten we rekening houden met het aantal dakvensters en de constructie/stabiliteit van het dak.

Zonnepanelen - Q Cells

Zijn er geen obstakels die (teveel) schaduw geven? Bijvoorbeeld een ander gebouw, bomen,…

Ook de oriëntatie en dakhelling zijn 2 belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een schuin dak naar het zuiden gericht, vangt de meeste zonnestralen op en geeft de hoogste stroomopbrengst.

Op de zonnekaart Vlaanderen https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/groene-energie/zonnekaart-is-uw-dak-geschikt-voor-zonneboiler-of-zonnepanelen komt u te weten hoe uw dak scoort voor zonne-energie.

Zeer belangrijk om te weten is dat het sinds 27 april 2019 bij wet verboden is om zonnepanelen te plaatsen op asbesthoudende dak bekledingen of onderdak. De logica en reden hierachter ligt voor de hand. Tijdens het plaatsen van de zonnepanelen wordt er geboord, geslepen en/of genageld in het asbesthoudend materiaal. Hierdoor komen er asbestvezels en deeltjes vrij. Meer informatie hierover kan u terugvinden op:  https://ovam.vlaanderen.be/nl/web/nl/w/hoe-handhaven-op-het-verbod-om-zonnepanelen-of-overzetdak-op-asbestdak-te-plaatsen-

Als u zonnepanelen wil plaatsen, zal u eerst alle asbesthoudende onderdelen moeten verwijderen. Is dit bij u het geval? Dan is dit misschien een ideaal moment om de isolatie van uw dak onder handen te nemen, voordat u zonnepanelen plaatst.

Wat gaat een installatie kosten?

Het totaalbedrag van een volledige installatie is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het juiste type én het vermogen van de zonnepanelen een grote rol, alsook de keuze van de omvormer. Het gewenste vermogen zal ook bepalend zijn voor het juiste aantal panelen. In het begin lag de aankoopprijs veel hoger dan momenteel. Daarbij staat de technologie ook niet stil en ligt de kwaliteit en het rendement een pak hoger dan 10 jaar geleden. Hierdoor hebben recente modellen al een levensduur van 25-30 jaar. Voor zonnepanelen kiezen we bewust voor de premiummerken QCELLS, DMEGC en CANADIAN SOLAR.

De keuze van het merk, wordt met telkens met de klant zelf besproken.

Wil u graag weten hoeveel zonnepanelen u best kan gebruiken voor een optimale opbrengst én de kostprijs hiervoor? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.

Thuisbatterij

Steeds meer en meer mensen schaffen zich bij het plaatsen van zonnepanelen een thuisbatterij aan. Hiermee kan naar de toekomst toe nog effectiever gebruik maken van duurzame energie die door de zonnepanelen werd opgewekt. Dagelijks verbruiken we energie om onze woning te verwarmen, te koken, de vaatwasser en wasmachine te laten draaien. Wanneer u zonnepalen heeft geïnstalleerd, dan kan u overdag deze “zuinige” zonne-energie gebruiken in plaats van deze op te halen bij het elektriciteitsnetwerk. Van zodra het donker is, komt het grote voordeel van een thuisbatterij in werking. Het overschot aan opgewekte energie van de afgelopen dag, kunnen we dan opvragen en gebruiken.

Huawei batterij

Een thuisbatterij zal de opgeslagen en voordelige stroom van de zonnepanelen enkel uren tot dagen bijhouden.

  • Als zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat u kan verwerken, gaat het overschot aan stroom eerst naar uw eigen thuisbatterij. Is de batterij vol, dan gaat de rest van de opgewekte stroom terug naar het elektriciteitsnet.
  • Een thuisbatterij zorgt ervoor dat u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnetwerk en bespaart op die manier op uw elektriciteits- en netkosten.
  • Pas wanneer de batterij volledig leeg is, haalt u terug stroom van het elektriciteitsnetwerk

De kostprijs van een thuisbatterij is voornamelijk afhankelijk van de opslagcapaciteit. Gezien de vraag naar elektriciteit sterk gegroeid is (onder andere door het elektrisch rijden) is de aankoop van een batterij met een hogere opslagcapaciteit praktisch én financieel interessant.

Meer informatie over thuisbatterijen op www.vlaanderen.be/zonnepanelen/thuisbatterij

Het capaciteitstarief

Door gebruik te maken van zonnepanelen al dan niet in combinatie met een thuisbatterij, kan u beter de controle houden in de maandpieken van uw energieverbruik. Maar dit neemt niet weg dat u best rekening houd om uw energieverbruik zoveel mogelijk te spreiden. Van zodra uw zonnepanelen geen elektriciteit meer geven, of uw thuisbatterij is leeg, valt u terug op het gewone elektriciteitsnetwerk. Gebruik u op dat moment een aantal grootverbruikers, dan zal dit een invloed hebben op de maandpieken.

Het capaciteitstarief is geen bijkomende tarief, maar een nieuwe berekening die vanaf 1 januari 2023 wordt toegepast voor de berekening van een deel van de nettarieven. Dat zijn de kosten die u betaalt voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. De berekening van het capaciteitstarief verschilt, indien u over een analoge of digitale meter beschikt. Het capaciteitstarief geldt voor elektriciteit, niet voor aardgas. (bron: mijnenergie.be)

QCELSS, DMEGC & CANADIAN SOLAR

SDL Technics kiest bewust voor zonnepanelen van de premiummerken QCELLS, DMEGC en CANADIAN SOLAR. Deze (TIER 1) merken staan garant voor kwaliteit, duurzaamheid en het beste rendement. En dit voor particulieren of bedrijven.